Pratite nas

Poznati

Tog 19 februara: KAKO JE SMRT ĐORĐA BALAŠEVIĆA UJEDINILA LJUDE BIVŠE JUGE?

Published

on

Prije tačno godinu dana u 67. godini, na današnji dan – 19. februara 2021. godine od posljedica upale pluća, preminuo je legendarni kantautor Đorđe Balašević, umjetnik koji je djelima i riječima rušio granice o gradio mostove ljubavi na prostorima bivše Jugoslavije.

„Ne možemo da se oprostimo od Đoleta. Ako bismo se oprostili od njega oprostili bismo se od svega dobrog u nama, od onog što nas dijeli od gadova oko nas“. – stizale su poruke iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Jedan čovjek je te februarske večeri ujedinio sve od Triglava do Đevđelije, od Vršca do Mostara, od Leskovca do Maribora, Od Prištine do Beograda, od Skoplja do Zagreba, od Sarajeva do Novog Sada, od Podgorice do Splita… Đorđe Balašević je ujedinio sve nas.

Te noći je bilo teško oprostiti se. Građani, poštovaoci, oni koji su voljeli Đoleta Balaševića, a mnogo ih je, širom nekadašnje Jugoslavije odavali su poštu čovjeku i umjetniku. Bio je to bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svijetu.

Zastave u Novom Sadu spuštene su na pola koplja, a u početku je, tokom odavanja pošte tišina mogla da se siječe nožem. Tog 19. februara su se građani okupili na Trgu slobode u Novom Sadu, u čast slavnog kantautora. Od Đileta su se spontano, ali I iskreno I u bolu opraštali u Zagrebu, Sarajevo, Podgorici, Beogradu, Ljubljani, Skopu, Mostaru, Nišu, Splitu, Puli….

Na svim mjestima jedinstvena poruka: “Nećeš ti nikada umrijeti”. A, zapravo, Đole je otišao tek onako, jer on nije otišao nikada… (Naj portal)

 

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending