Pratite nas

Naj recepti

Tope se u ustima: KOCKE GRETA GARBO (RECEPT)

Published

on

Kao što je glumica Greta Garbo plijenila ljepotom, tako i ovaj kolač iz Bakine kuhinje dobija sve pohvale kad god se pojavi na trpezi. Oduševiće vas ukusom, ali i mirisom.

POTREBNI SASTOJCI: 600 gr brašna, 15 gr kvasca, 2 jaja, 200 gr maslaca (može i margarin), 100 ml mlijeka, korica limuna, 100 gr šećera u prahu, malo soli

Za nadljev: 500 gr džema od kajsija, 300 – 400 gr ml oraham 200 gr šećera u orahe

Preliv: 100 gr čokolade, 1 kašika slatke pavlake, 1 kašičica margarina

Umutiti jaja sa šećerom pa dodati rastopljen maslac i umutiti. Dodati mlijeko u koje ste rastopili kvasac, pa brašno, malo soli i koricu limuna.

Zamijesiti tijesto pa ostaviti da odmori 45 min. Tijesto premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Prvu loptu razviti da bude veličine pleha, premazati džemom . U mljevene orahe dodati šećer po želji, pa posuti po džemu i malo utapkati rukama.

Razviti drugu, zatim treću koru. Isto tako mazati i posipati orasima i redati jednu preko druge.

Četrvrtu koru prekriti. Peći na 180 stepeni C oko sat vremena. Preliti sa čokoladom. Najbolje ostaviti jedan dan da upije. (Naj portal/Foto: FOTO: Bakina kuhinja)

PROČITAJTE I OVO:

Ništa ukusnije: KOLAČ ŠANO DUŠO (RECEPT)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending