Pratite nas

Razglednice

Topla mora Kostarike: VODIMO VAS U “ZALIV KITOVA” (VIDEO)

Published

on

Na desetine grbavih kitova, dugih oko 16 metara, ovih dana migriraju sa Antarktika prema toplom moru uz obalu Kostarike, gdje ih čekaju turisti kako bi uživo posmatrali ogromne životinje.

Grbavi kitovi u razdoblju od jula do novembra preplivaju 8.400 kilometara u jednom smjeru, kako bi iz hladnih mora stigli do toplih voda gdje se hrane. U zalivu kitova (Bahia Ballenas), pored kostarikanskog mjesta Uvita, stižu i sa sjevera i sa juga. Zato se tu i okupljaju turisti, jer je najveća šansa da će moći da ih posmatraju.

Cijena izleta je od 40 do 60 dolara, a turisti sa brodića mogu da posmatraju kitove oko tri sata. Vrlo je važno da se svi pridržavaju pravila kako ne bi negativno uticali na kitove, niti ugrozili bilo čiju bezbjednost.

“Čamci se moraju nečujno i polako približiti, s ugašenim motorom, bez muzike i naglih pokreta – objašnjava lokalni stručnjak za kitove Frank Garita.

Stručnjaci dodaju da se brodovi ne smuju previše približiti kitovima dok plivaju, naročito ako ih je više. Oni upozoravaju i da ovakav oblik turizma može imati posljedice na ponašanje kitova, uključujući i njihovu sposobnost da se hrane, odmaraju i razmnožavaju.

Organizovano gledanje kitova u čamcima na pučini počelo je pedesetih godina u Sjedinjenim Državama, a danas taj oblik turizma ubrzano raste, posebno u Latinskoj Americi i Aziji.

U Kostariki je veliki broj ljudi prestao da se bavi ribolovom i opredijelio se za turizam i organizaciju posmatranja kitova. Samo u 2014. godini prihod od posmatranja kitova i ulaznica za nacionalni park iznosio je 5,3 miliona dolara. (Naj portal)

Nastavi čitati

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending