Pratite nas

Razglednice

Tradicija duga pola vijeka: NAMIHOV “FIJAKER STARI ULICAMA SANE LUTA…”

Published

on

U životu porodice Hadžiahmetović konji su tradicija koja traje više od pola stoljeća. Svojim predanim radom i ljubavlju prema životinjama, ova porodica baštini tradiciju i pokušavaju je sačuvati od zaborava. Konji sui m izvor zarade, jer uz njihovu pomoć hrane sedmeročlanu porodicu…

Na imanju porodice Hadžiahmetović se nalaze različiti konji; od najmanjih, ponija, pa do onih koji se takmiče na štraparijadama. Uglavnom, riječ je bosanskim, radnim konjima koji su izvor prihoda za ovu porodicu.

Namiha, oca sedmero djece, poznaju mnogi u Sanskom Mostu jer se njegov fijaker često pojavljuje na ulici.

Velika ljubav ono je što ih vezuje za konje jer neka velika računica za njih ne postoji. Priča nam Namih da se nekada nijedno poljoprivredno domaćinstvo nije moglo da zamisli bez konja, danas je slika u ovom ali i drugim selima u Sanskom Mostu potpuno drugačija. A kada kroz selo prođu privlače pažnju komšija i slučajnih prolaznika, a komentari mještana su različiti. Mnogi od njih čuvaju ostatke hrane kako bi otišli do polja gdje ih mogu nahraniti. (Naj portal)

Nastavi čitati

Razglednice

Znate li koji je površinom najveći grad u Hrvatskoj: VEĆI JE OD PARIZA I BARCELONE, A NIJE ZAGREB

Published

on

Teritorijalno najveći hrvatski grad je Gospić koji se prostire na čak 967 kilometara kvadratnih, dok je glavni grad Hrvatske površine od 641 km kvadratnih.

U površinu Gospića nadodano je čak 50 naselja koja mu pripadaju, kao i prostor između njih, te ovaj faktor čini Gospić najvećim gradom u Hrvatskoj.

Osijek je površine od 169, a Split nešto manje od 80 km2, Pariz 105 km2, Berlin 892 km2, Madrid 604 km2, Amsterdam 219 km2, Barcelona sa 102 km2 broji 1,62 miliona stanovnika, a Gospić nešto manje od 13.000, piše portal Direktno.

Ovaj lički grad veći je i od najmanje hrvatske županije, Međimurske, koja površinom zauzima samo 729 km2. To znači da bi Gospić bio veći od Međimurske županije i kada bismo Međimurju pridodali površine Osijeka i Rijeke. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending