Pratite nas

Poznati

Tragom pjesme: ČOLINA “MAĐARICA” BILA JE “OPATICA”

Published

on

Zanimljiva priča vezana je za nastanak pjesme “Mađarica” Zdravka Čolića, koja je objavljena 1981. Na albumu “Malo pojačaj radio”. Pjesma se prvobitno zvala “Opatica”. Tekst je napisao Đorđe Balašević i dao ga Goranu Bregoviću da komponuje muziku. Brega je, uz Kornelija Batu Kovača, bio kompozitor svih pjesama na tom Čolinom albumu.

Bregi se nije svidio naslov pjesme. Bio je uvjeren da će bolje proći ako se zove Mađarica umjesto Opatica.
Poznat kao umjetnik koji ne voli intervencije na svojim tekstovima, Balašević nije htio da čuje za takvu mogućnost. Poručio je Bregoviću da mu više ne naručuje tesktove.

U namjeri da pokaže sjajnom novosadskom kantautoru koliko ga ceni, Brega mu se u nekoliko navrata javno izvinio objasnivši da obožava njegove pjesme. Nije vredilo. Iako su kasnije otoplili odnose do te mjere da su se pozdravljali prilikom susreta, dvojica genijalnih muzičara nisu više sarađivala. (Naj portal)

Poznati

Samo tužne vijesti stižu: OTIŠAO JE I STRIKAN IZ VELOG MISTA

Published

on

Proživio je lijepe godine, ali ipak njegov odlazak boli. Napustio nas je u 88. životnoj godini i legendarni Špiro Guberina, koji je zadnjih godina boravio u zagrebačkom Domu za starije i nemoćne.

Guberina se proslavio kao strikan Jozo u serijalu ‘Velo misto’ i Divac u ‘Prosjacima i sinovima’, a zatim je odigrao još niz zapamćenih uloga. Rodom je iz Šibenika, dobitnik je Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo 2011.

Relativno dobro se nosio sa zdravstvenim tegobama, iako je bilo perioda kada nije mogao stati na svoje noge.

“Ka Isusa na križu izdale su me moje stare noge!? Radovao bih se da još jednom mogu na Jadriji proćakulati s mojim starim prijateljima, barem malo skvasiti noge u plićaku. Čuti našu šibensku pismu i poneku piz?ariju, o kojima mi najčešće pričamo kad se nađemo uz kavicu ili čašicu bevande – kazao je prije dvije godine. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending