Pratite nas

Poznati

U inat svima koji Bosnu neće Josip Pejaković kaže: ZA RAZLIKU OD DODIKOVOG AMATERA, MOJ HARMONIKAŠ JE MAGISTAR!

Published

on

Velikan bh. glumišta, ali i čovjek koji je više od glumca, za vrijeme gostovanja na face TV, ponajviše je govorio o majci Bosni, izdajicama domovine…

“Moja harmonika i harmonikaš se razlikuju od Dodikovih, moj harmonikaš je magistar. Kada sam prije 50 i kusur godina išao od Baščaršije do Marindvora ni sanjao nisam da će Sarajevo biti mjesto svih mojih nesporazuma. Sarajevo ti je, prijatelju, k’o plaha i nezasita ženska – što joj više daješ, ona više traži. U ovom gradu se sve slaže, a sve protivi. U isto vrijeme čuješ mujezina sa džamije i crkvena zvona. Čuje se i zveket novca – tri meni, dva njima, a državi jok i tako punih 450 godina.
Najveću odgovornost snose i podnose Bošnjaci

Ima samo jedan grad koji volim više od Sarajeva – to je Rajvosa. Samo u Rajvosa nema sukoba – tamo se i murija i lopovi slažu. Samo u Rajvosa važi stara bosanska:

“Samo pošteno, pa ko koga prevari.” Tako ti je, moj Senade, bilo u Rajvosa kad je Bog po zemlji hodao. Zahvaljujući Dejtonskom nesporazumu Sarajevo više nije grad po kojem Bog hoda. Sarajevo je najveća žrtva tog Dejtonskog nesporazuma.

Krvavom i nepotrebnom podjelom BiH na dva entiteta, Sarajevo je izgubilo. Hrvati i Srbi pokazujući visoki stepen retardiranosti šalju Tuđmana i Miloševića na pregovore. Potpisali su gnusni i najodvratniji papir koji se zove Dejtonski sporazum, kojim se Bosna lomi na dva entiteta. To su učinila trojica, učinila ono što nisu uspjeli ni Turci, ni Austrougari, ni Njemci – kazao je Pejaković.

Nastavio je emotivno i u svom stilu.

“Dejtonski nesporazum je najveća mega granata bačena na zajedništvo. Ostali su samo konstitutivni narodi. Biti konstitutivan znači biti glup, neobrazovan, glupan, tupko koji misli da će mu konstitutivnost donijeti posao kojeg nema. Mi nekonstitutivni ostajemo u poziciji u kojoj ostajemo. Jevreji su u Sarajevu gradili i širili kulturu. BiH je nasušni hljeb u kojem su pravoslavci i katolici brašno, muslimani voda, a Jevreji so. Danas je sve manje brašna i vode, a soli gotovo da nema nikako – kaže Pejaković.

Kaže da se bojim da će doći vrijeme kada u Sarajevu neće biti Jevreja.

“I Srbi su dali jako veliki doprinos u izgradnji Sarajeva. Srpska porodica Jeftić je osnovala Narodno pozorište u Sarajevu. Danas slavimo sto godina postojanja tog pozorišta u kojem skoro da nema zaposlenog Srbina. Ko je za to kriv?! Dejtonski nesporazum. Nema dalje, dalje se šuti, ali ja neću da šutim. Sarajevo više nije ni tamo gdje je bilo niti je isto što je bilo. Hrvati su u Sarajevo došli malo kasnije. Sve što oko vidi u Sarajevu izgrađeno u austrougarskom periodu stvorio je Hrvat. Kasnim dolaskom u Sarajevo nisu se mogli nametnuti drugačije nego napretkom u kulturi. Najveću odgovornost snose i podnose Bošnjaci, jer su u većini. Do svog imena, Bošnjaci su došli mukotrpnom borbom da dokažu da oni nisu vjerska skupina. Muslimani dobro znaju šta nisu. Hrvati su ih zvali Muhamedanci, a Srbi su ih zvali Turci i to oni Turci koji su Srbe napravili – rekao je Pejaković.

Kazao je da je BiH skupo preduzeće koje niko ne može dovesti u pitanje, bez obzira što u Sarajevu živi jedan narod, u Banjoj Luci neki drugi narod, a u Mostaru je to podijeljeno k’o sjekirom.

“Nametat ću ovu temu za inat svima koji Bosnu neće. Dok god dišem zrak bosanski ja ću se za Bosnu boriti. I borim se, jer Bosna me je moja rodila, a i kršna Hercegovina. Pivom, Sanom i Neretvom kupala, Drinom, Savom, a i Unom branila, morem našim suncem grijala. Ona nikad nije bila samo srpska niti hrvatska niti samo muslimanska. Ona je uvijek bila od svih nas, naša! Bosna me je moja rodila, a kršna Hercegovina u Mostaru mlijekom dojila, u Sarajevu u kolijevci ljuljala – rekao je u svom stilu Pejaković. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending