Pratite nas

Zanimljivosti

U Veroni otvoren prvi supermarket u kojem nema klasičnih blagajni, blagajnica, pa čak ni kolica: VELIKI BRAT SVE ZNA I SVE VIDI (vIDEO)

Published

on

Hoće li nas roboti i vještačka inteligencija uskoro zaista sve zamijeniti? Što se ove trgovine tiče, blagajnice će ubuduće napokon moći na more, i to zauvijek ako će imati s čime.

Naime, u centru Verone otvoren je prvi supermarket bez njihovog prisustva, klasičnih blagajni ili pomoći kolica. Zove se Prende&Vai!, a vlasnici te trgovine ističu da će kupce oduševiti time što sve moći obaviti bez ikakvog čekanja.

Veliki brat će sve znati i vidjeti
Dakle, od trenutka kada uđe u supermarket, kupca će pratiti kamere smještene po cijelom objektu. Elektroničke oči bilježit će svaki proizvod uzet s polica, a kako ne bi bilo nikakve zabune, pritom će svaka polica pomoću senzora detektirati promjenu težine i “velikom bratu” slati brojčani identifikator osobe.

Drugim riječima, vještačka inteligencija će u svakom trenutku znati šta pojedini kupac ima kod sebe, koje je proizvode ponio, i neće se zamarati time nalazi li se roba u vrećicama, ruksacima, putnim torbama ili džepovima od jakni.

Spomenuti supermarket služit će se i pametnim vagama za proizvode koji se prodaju po težini, ali ipak neće biti u potpunosti lišen službenika od krvi i mesa jer će se u njemu raditi posebno obučeno osoblje kojemu će zadaća biti pripomoći ako što zatreba.

Kupcu će na kraju preostati samo da skenira QR kod generiran u predviđenoj aplikaciji, plati pomoću nje ili se posluži kreditnom, debitnom ili takozvanom prepaid karticom. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending