Pratite nas

Zdravlje i ljepota

U vodu dodaju jedan poseban sastojak: OVO JE NAPITAK FRANCUSKINJA ZA RAVAN STOMAK

Published

on

Artičoka voda navodno pomaže u smanjenju nadutosti, a kao jedan od najboljih svjetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo da zahvalimo što je i ostatak svijeta prisvojio artičoke jer ih je proslavila još u 16. vijeku.

Francuski imigranti donijeli su ih u Ameriku 1800-ih pa se tamo već nekoliko stotina godina jedu prelivene maslacem, no čini se da artičoke nisu samo ukusan zalogaj, već i koristan dodatak našoj svakokodnevici i to u obliku – vode! Naime, posljednjih mjeseci sve više Francuskinja se kune da artičoka voda može biti korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji.

Šta je artičoka voda?
Artičoka voda je napitak koji se obično pravi od cijelih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvijet. Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih materija poput vitamina A, C i B1 te željeza, magnezijuma, cinka i kalcijuma.

Iako se artičoka voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korijena i cvjetova artičoke, a konzumira se protiv glavobolje, dijabetesa i brojnih drugih stanja.

Prednosti konzumiranja artičoka vode
Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer vrvi od vitamina C i antioksidansa, a može da pomogne i u ublažavanju stresa i tjeskobe, s obzirom na visok udio magnezijuma, cinka i kalijuma. Dodatne potencijalne koristi su smanjenje nivoa holesterola, zaštita jetre od toksina i poboljšanje probave, a uz sve to je i veoma efikasan diuretik, te saveznik u borbi protiv starenja kože.

Ipak, iako artičoka voda zvuči kao čudotvoran napitak, njene potencijalne dobrobiti trebalo bi uzeti s velikom dozom rezerve jer još uvijek nema dovoljno dokaza o njenim prednostima.

Mnogi potvrđuju da su artičoke vrlo dragocjena i zdrava namirnica, no veliko je pitanje možemo li sve koristi dobiti samo iz vode, budući da nisu sve hranjive materije topive u njoj.

Kako napraviti artičoka vodu?
Recept za artičoka vodu je toliko jednostavan da jednostavniji ne može biti – sve što vam je potrebno jeste da skuhate artičoke i iskoristite vodu u kojoj ste ih skuhali.

Naravno, preporuka je da se artičoke jedu zbog već pomenutih dragocjenih vlakana, a voda od kuhanja se pije kao čaj, hladna ili topla. Možete je konzumirati uz obroke, piti ujutro, dodati u supe, smutije…

Preporučena doza artičoka vode ne postoji, pa je možemo piti kad god nam to odgovara, a ako artičoke kao takve volimo, uvijek je bolje odlučiti se za njih nego za vodu od njih, budući da dijetalna vlakna djeluju kao probiotik za mikrobiom naših crijeva. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending