Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Umirite glavobolju na prirodan način: NE HVATAJTE SE ODMAH ZA TABLETE

Published

on

Svakog šestog čovjeka na svijetu bar jednom zaboli glava tokom dana, pokazalo je jedno istraživanje prošle godine. Ako ste i vi u ovoj masi ljudi, sigurno će vam biti korisno da saznate više o prirodnim načinima da se oslobodite neprijatnog bola.

Najveći broj ljudi će se odlučiti za brzo rješenje, u vidu paracetamola, ibuprofena ili nekog drugog analgetika, ali neke vrste glavobolje mogu da se riješe i drugačije.

1. Izmasirajte vrat.
Opuštanje mišića vrata i leđa naročito pomaže ako patite od tenzione glavobolje. Takođe, vrhovima prstiju ispritiskajte korijen lobanje, a može biti dovoljno i po samo par minuta ovakve masaže.

2. Ojačajte vratne mišiće.
Provedite barem minut-dva dnevno u ciljanim vježbama. Možete da ih radite i sjedeći, na primjer, tako što ćete prisloniti dlan na obraz i uho, pa ga pritiskati glavom tako da osjetite otpor. Gurajte desetak sekundi pa promijenite stranu.

3. Pijte više vode.
Dehidratacija vrlo često može da izazove glavobolju. Trudite se da svakog dana popijete barem 8 velikih čaša vode. Ako ste propustili da to činite nekoliko sati i ako onda osjetite glavobolju, pokušajte da prvo popijete čašu-dvije vode prije nego što se odlučite za analgetik. Pijte polako, gutljaj po gutljaj, na minut-dva, kako bi se tkiva polako hidrirala ponovo.

4. Naspavajte se.
Brojne studije ističu zdravstvenu važnost dovoljnog spavanja. Preporuke se razlikuju, pa se za uzrast od 18 do 80 godina savjetuje od 6 do 11 sati sna. Uži prosjek bi bio između 7 i 9 sati, a najvažnije je da se vi osjećate potpuno odmorni.

5. Provjerite stanje zuba.
Često se događa da jutarnja glavobolja ima korijen u stezanju vilica koje se događa tokom sna. Provjerite kod svog stomatologa u kakvom su vam stanju vilice i zatražite, eventualno, štitnik za zube koji će vam pomoći da se riješite ovog problema. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending