Pratite nas

Zanimljivosti

Urnebesna scena na Plješevici: UMJESTO GRANIČNE POLICIJE MIGRANTE NAJURIO MEDVJED!

Published

on

Više migranata, koji su pokušali ilegalno preći iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku preko planine Plješevice, zadobili su teške povrede u napadu medvjeda prije nekoliko dana.

Incident se odigrao na uobičajenoj ruti koju koriste migranti, a mogao je završiti tragično da jedan od napadnutih ilegalaca nije imao nož kojim se uspio odbraniti i otjerati zvijer.

Iako niko nije izgubio život u ovom napadu, nesretni migranti su zadobili teške povrede. Granična policija Bosne i Hercegovine, koja je kasnije pronašla migrante, obavijestila je SOS Bihać, organizaciju koja pruža pomoć migrantima u ovom gradu. SOS Bihać je intervenisao i pružio pomoć povrijeđenima.

Prema nezvaničnim informacijama, iako su povrede teške, niko od migranata nije životno ugrožen. Migrantska ruta preko planine Plješevice smatra se najtežom i najopasnijom zbog divljih životinja, ali je migranti biraju kako bi lakše izbjegli patrole granične policije prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u Hrvatsku i EU.

Šta raditi u slučaju napada medvjeda
Napadi medvjeda su rijetki, ali važno je biti pripremljen i znati kako se ponašati u takvim situacijama. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti u slučaju napada medvjeda:

Ostati smiren:
Ostanite mirni i pokušajte kontrolisati strah. Ako medvjed primijeti da ste prestravljeni, može se osjećati ugroženim.

Nemojte bježati:
Nemojte trčati, jer medvedi mogu brzo trčati i vjerovatno će vas sustići. Osim toga, bježanje može izazvati instinkt lova kod medvjeda.

Ne gledajte ga direktno u oči:
Direktan pogled može se tumačiti kao prijetnja. Gledajte mu u oči s vremena na vrijeme, ali nemojte zadržavati neprekidan kontakt očima.

Polako se povlačite unazad:
Ako medvjed ne pokazuje znakove agresije, povlačite se polako unazad, ne okrećući mu leđa.

Podignite se na vrh prstiju:
Ako je medvjed stoji na zadnjim nogama, podignite se na vrh prstiju kako biste djelovali veće i dominantnije.

Govorite mu smirujuće:
Razgovarajte smirujućim tonom kako bi medvjed prepoznao da niste prijetnja.

Koristite sprej za medvjede:
Ako imate pristup spreju za medvjede, koristite ga prema uputstvima proizvođača. Sprej može odbiti medvjeda bez nanošenja ozbiljnih povreda.

Ako dođe do napada:
Ako medvjed napadne, pokušajte se zaštititi. Ako je to crni medvjed, borite se i koristite predmete poput štapova ili kamenja. Ako je to smeđi ili grizli medvjed, možda je bolje odigrati mrtvog – lezite na stomak, stavite ruke na vrat i ostanite mirni. Ovo može smanjiti šanse za ozbiljne povrede. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending