Pratite nas

Zdravlje i ljepota

URTIKARIJA: Učinkovita biljna mast za koprivnjaču (RECEPT)

Published

on

Koprivnjača je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati usljed djelovanja velikog broja faktora. Poznata je i pod nazivom urtikarija a sama promjena do koje dovodi urtika. Urtika je pločasto uzdignuće, iznad nivoa kože, bijele do ružičaste boje.

Uglavnom je kružnog oblika i može se javiti pojedinačno ili spajati. Užareno mjesto izuzetno svrbi što dalje može češanjem dovesti do povrede kože i infekcije.

Crvene ” pečate” po tijelu koji se javljaju kad dođe do urtikarije treba mazati biljnom mašću koja se priprema po sljedećoj recepturi: 6 kašika sitno isjeckanog peršunovog lista i 4 kašike sitno isjeckanog lista koprive pomiješamo sa 1 litrom destilirane vode i nalijemo u bocu.

Boca se drži 20 dana u hladnjaku i promućka se više puta tokom dana. Potom se procijedi i sa time se 6 dana mažu “pečati” na tijelu. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

SUHA I ISPUCALA KOŽA: Domaća krema će preporoditi kožu (RECEPT)

Zdravlje i ljepota

MAMURLUK: Voda od kiselih krastavaca je prijeki lijek

Published

on

Popili ste malo previše alkohola? Vaše je tijelo u tom slučaju dehidrirano i neće mu biti tako lako funkcionirati onako kako ste navikli.

Ako vam se baš danas dogodilo da pretjerate s alkoholom onda pokušajte prevenirati mamurluk tako da popijete prije spavanja malo vode od kiselih krastavca i mogli biste primijetiti kako je mamurluk puno manje neugodan nego inače.

Razlog je to što se u toj vodi nalazi natrij i kalij, a ta dva minerala su dobri suplementi ako ste dehidrirali. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending