Pratite nas

Info

Vakcinacija protiv korone: U SVIJETU I MAJMUNE CIJEPE, A BOSANCI JOŠ UVIJEK ČEKAJU

Published

on

Još jedan šok za stanovnike BiH. Zapravo šamar! Korona ponovo divlja, a od nabavke vakcina još ni traga, ni glasa. Čal ni “bosanski majmuni” u izvršnoj vlasti nisu na cijeni u svijetu i medicini. Prije njih počela je vakcinacvija majmuna u zoološkom vrtu.

Naime, devet majmuna u zoološkom vrtu u San Diegu, i to četiri orangutana i pet bonoba, cijepljeno je protiv Covid-19, čime su ušli u historiju medicine, rekli su dužnosnici zoološkog vrta u četvrtak.

Jedna od primateljica vakcine je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. godine bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.

Svaka od devet životinja dobila je po dvije doze eksperimentalne vakcine originalno namijenjene psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i svi su dobro, rekla je portparolka zoološkog vrta Darla Davis za Reuters.

Dužnosnici su odlučili vakcinisati majmune nakon što su u januaru gorile u San Diego Safari Parku oboljele od Covid-19, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovjekolike majmune. Davis je rekla da se od tada oporavilo osam gorila i na putu su punog ozdravljenja.

Gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocijenili da je njihov imunološki sistem već razvio antitijela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični radnik u parku.

Orangutani i bonobi izabrani su za vakcinisanje jer je ocijenjeno da su u najrizičnijoj grupi. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending