Pratite nas

Zanimljivosti

Vic: ČIJI JE OTAC NAJBRŽI?

Published

on

Ovaj vic o tri crnogorska dječaka i njihovim očevima slatko će vas nasmijati. Želimo cam uspješan i nasmijan današnji dan!
foto: Printscreen YouTube/BN Music Official

Tri crnogorska dečaka pričaju čiji je otac najbrži. Jedan kaže:

„Moj otac je fudbaler, ali je tako brz, kada šutne loptu na gol sa 11 metara, otrči i sam je uhvati.”

Drugi kaže:

„Moj otac je još brži, on baci kamen sa brda i strči dole, pa ga uhvati.”

Treći kaže:

“Moj otac je najbrži. On radi u opštini 3 sata, a već u pola tri je kod kuće.” (Naj portal)

Zanimljivosti

Nusret Sirćo, dr.vet.med. i pčelar predstavlja svoj koncept borbe protiv varoe: UMJESTO “BOJNIH OTROVA” KORISTIM TIMOL I SOLNU KISELINU

Published

on

Dr.vet. med. Nusret Sirćo godinama širom BiH i regiona održava predavanja o načinima borbe protiv varoe. Iako je u BiH evidentna serija bolesti koje napadaju pčele, jedna od onih koja pravi velike ekonomske štete je varoa destruktor. Stoga je ovaj stručnjak, koji se i sam bavi pčelarstvom odlučio svoja iskustva u borbi sa ovim nametnikom podijeliti i sa drugim pčelarima. On je, inače, pobornik prirodne borbe protiv varoe koja isključuje hemijska sredstva, koja su, zapravo, pravi bojni otrovi.

Naš sagovornik ističe da je na ovdašnjem tržištu pčelinjih lijekova još uvijek prisutno dosta sredstava koja su zbog svojih kancerogenih svojstava odavno zabranjena u EU. On sam varou već osmu godinu uništava oksalnom kiselinom i timolom.

Idealna kombinacija

“Glavne smjernice borbe protiv varoe dobio sam na seminaru na hrvatskom otoku Krku 2001. godine koji je organizovao Agronomski fakultet iz Zagreba na čelu sa prof.dr Nikolom Kezićem i GTZ Njemačka pod vodstvom prof. Bihlera i dr. Antonia Nanetija  iz Italije, a kojem je prisustvovalo više evropskih stručnjaka iz oblasti pčelinjih bolesti. Tema je bila borba protiv varoe bez upotrebe hemijskih sredstava koja su u Evropi već bila zabranjena, jer je varoa već postala rezistentna na ova sredstva, ali i zbog rezidua koji ostaju u pčelinjim proizvodima. Akcenat je dat na liječenje pčela protiv varoe organskim kiselinama i eteričnim uljima na bazi timola koja su u Evropi dozvoljena. Znači punih sedam godina ja se borim protiv varoe bez upotrebe hemije – kaže dr Sirćo.

Stvarajući sopstveni koncept borbe protiv varoe, kaže da su u njegovom pčelinjaku koji danas broji oko 100 društava, do sada najbolje rezultate pokazali timol i oksalna kiselina koji su zaista idealna kombinacija.

“Ja sam nakon tog seminara ustvari prvi u BiH primijenio oksalnu kiselinu protiv varoe. Znači, ja sam se u fazi borbe protiv varoe, onda kada nema legla i kada se primjenjuju organske kiseline odlučio za oksalnu kiselinu i garantiram da ona ovog nametnika uništava 90 posto. Još prije sedam godina sam pčelarima, kao tadašnji ministar poljoprivrede Ze-Do kantona preporučio oksalnu kiselinu. Međutim, mnogi je, iz tvrdim neopravdanog straha, ne smiju upotrijebiti. Kažem neopravdanog, jer ja evo sa oksalnom kiselinom radim golim rukama. Ne preporučujem ostalim pčelarima da to rade, jer ja sam se već izvježbao i kiselinu u omjeru od 50 grama miješam sa  750 mililitara šećerne otopine i potrebnom količinom vode. Nema opasnosti, radi se na desetak stepeni temperature i  pčelarima ne prijeti udisanje pare jer se tretman provodi nakapavanjem. Pčele lijek dalje same prenose.

Listing lijekova

Do sada je ovu metodu uklanjanja varoe prihvatio veliki broj pčelara u Olovu i u Tuzlanskom kantonu, kaže Sirćo naglašavajući da su njegova iskustva sa timolom još pozitivnija.

“Više je razloga zašto koristim timol. Prije svega zato što je bezopasan, s njim se može raditi bez ikakve zaštitne opreme. Ima brzu i jednostavnu primjenu, ne šteti zdravlju pčelara . Čak i ako se koristi u jednoj fazi medobranja ne šteti kvaliteti meda. Malo utiče na okus , ali na ispravnost i kvalitetu nimalo. Kod nas postoje tri preparata različitih proizvođača lijekova na bazi timola. Ne želim ni jednog preferirati, jer su sva tri zaista dobra, isto djeluju i obaraju varou 90 posto.

Zato svim počelarima sugerišem da u apoteci isključivo traže timol, a ne neke bojne otrove koje su do sada koristili – poručuje pčelarima dr Sirćo.

Ovaj stručnjak ističe i da je evidentno da je nivo obrazovanja pčelara različit, od nepismenog kako kaže, pa do doktora nauka, te smatra da bi se edukaciji ovih prvopomenutih moralo posvetiti više pažnje.

“Nadam se da će se na nivou Federacije za ove namjene naći sluha i da će nadležne institucije napraviti listing lijekova koji se mogu primjenjivati u pčelarstvu, a ova predavanja su moj skromni doprinos tome – kaže na kraju dr.med.vet. Nusret Sirćo. (Naj portal)

 

 

 

 

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending