Pratite nas

Zanimljivosti

Vic: NA KOGA LIČI MOJ SIN?

Published

on

Evo još jednog vica na račun Muje i njegove Fate, koja je na svijet donijela jednog dječaka. Želimo vam uspješan i nasmijan današnji dan!

Mujo dobio dijete, pa se dere s prozora bolničke sobe:

“FAATOO, JE LI MUŠKO ILI ŽENSKO?

Fata: Sin je!!!

Mujo oduševljen, pa nastavlja dozivati Fatu:

„A KOLIKO JE TEŽAK?

Fata: 3500 grama

Mujo pomisli: Mašala! I ponovo se dere ispod prozora:

„A NA KOGA SLIČI?

Fata: Na jednog iz Busovače, ne znaš ga ti… – odgovori Fata. (Naj portal)

Zanimljivosti

Pomaže li alkohol da lakše zaspimo?

Published

on

Prilično je raširena legenda da se s nekoliko čašica alkohola prije odlaska u krevet bolje spava. Ali to ne odgovara činjenicama: alkohol može toliko poremetiti san, da se čovjek od toga razboli. A za to nije potrebno puno piti.

S jedne strane je tačno: alkohol definitivno može pomoći da se zaspe. Zavisno od toga s koliko čaša piva, vina ili rakije je neko pokušao “isprati” stres na kraju radnog dana, prva polovina noći može se osjećati kao komatozno stanje, piše DW.

.Alkohol ulazi u krv kroz želudac i ima dva puta: ide do jetre i do mozga. U mozgu alkohol prvo izaziva oslobađanje serotonina i dopamina – primjetni su osjećaji nagrade i opuštenosti.

Alkohol djeluje umirujuće i uspavljuje putem tvari koje prenose informacije, takozvanih neurotransmitera.

Međutim, taj proces završava nakon otprilike četiri do pet sati. Od tog trenutka spavamo osjetno lošije ili se čak probudimo i noć je potpuno gotova. “To je zato što se alkohol u tijelu razgrađuje u acetaldehid”, objašnjava gastroenterolog i istraživač alkohola Helmut Seitz.

Acetaldehid osigurava oslobađanje adrenalina i hormona stresa kortizola u mozgu, kaže Seitz. “Sve to vodi do toga da se probudimo i često nakon toga više ne možemo zaspati.”

Loš alkohol je još lošiji za san
Bilo da je riječ o vinu, pivu ili rakiji – nije važno koje ćemo piće navečer popiti, alkohol koji ono sadrži remeti nam san.

Međutim, alkoholna pića loše kvalitete mogu pogoršati stvari. “Jeftino vino može sadržavati dodatne tvari kao što su arome, fuzelna ulja i dugolančani alkoholi”, kaže Seitz. To može uzrokovati mučninu i glavobolju i učiniti sljedeći dan još težim.

Ali čak i najkvalitetnije i najčišće alkoholno piće se u tijelu pretvara u otrovni acetaldehid. Naknadna bujica adrenalina i kortizola ne mora nas nužno probuditi, ali remeti takozvane REM faze sna. U kojoj mjeri – to manje zavisi od kvalitete alkohola, a više o njegovoj količini.

“Što je veća doza alkohola, veći je poremećaj REM faze sna u drugoj polovini noći”, objašnjava Henrik Oster, profesor neurobiologije na Univerzitetu u Lübecku. Kvaliteta sna u pravilu se osjetno pogoršava s oko 0,2 na 0,3 promila, kaže Oster.

Kada će te razine alkohola u krvi biti dostignute ovisi o različitim faktorima: spolu, tjelesnoj veličini i težini, praznom ili punom želucu ili o tome uzimaju li se neki lijekovi. Ali, općenito važi: do 0,2 promila se brzo dođe, obično su dovoljne već dvije čaše vina.

REM spavanje za fizičko i mentalno zdravlje
REM faze sna (faze spavanja s brzim pokretima očiju) smatraju se aktivnom fazom spavanja. Sanjamo i ne pokrećemo samo oči, već cijelo tijelo. Kako i zašto sanjamo ostaje neriješena naučna misterija.

Ali, ono što je sigurno je da su REM faze spavanja ključne za naše fizičko i psihičko zdravlje. Za bebe REM spavanje čini veliki dio sna – što je važno za razvoj mozga mališana. Tokom ovih faza aktiviraju se drugi dijelovi mozga nego kad smo u budnom stanju.

“Alkohol potiskuje REM faze sna”, kaže Oster. Ljudi čiji je REM san redovito poremećen imaju poteškoća s koncentracijom i probleme s pamćenjem. Prema jednom istraživanju iz 2020., poremećeni REM san također je povezan s višom stopom smrtnosti.

Prema Seitzu, istraživaču alkohola, san je prva stvar koja se primjetno poboljšava kada se netko odrekne alkohola. “Postajete opušteniji, uravnoteženiji i bolje se nosite s danom. I to će vam se svidjeti.”. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending