Pratite nas

Zdravlje i ljepota

VISOK PRITISAK: Moćna “ječmena voda” (RECEPT)

Published

on

Ječam spada u jeftine i lako dostupne žitarice koja se vijekovima koriste u ishrani, a mnogi ne znaju da se od ječma može napraviti i čaj koji ima blagotvorno djejstvo na zdravlje. Ovaj čaj, neki ga nazivaju i ječmena voda, pravi se jednostavno, samo se pečeni ječam prelije ključalom vodom, ostavi da odstoji pet do deset minuta i potom pije, hladan ili topao.

U Japanu ga često koriste ljeti kao osvježavajuće piće, i serviraju ga hladnog, dok ćete u Koreji često ovo piće ljeti zateći na stolu umjesto vode. Tradicionalno se pravi ili od već pečenog ječma, ili od ječma koji kupite u prodavnici a potom sami malo zapečete, da dobije boju. Ječam se nakon pripreme čaja baca.

Čaj od ječma sadrži antioksidante kao što su kvercetin, hlorogene i vanilične kiseline, koje štite ćelije od upalnih procesa. Pomaže ako imate problem sa visokim pritiskom, i podržava zdravlje srca i mozga. U tragovima sadrži melatonin pa se povremeno pije i pred spavanje, mada ne sadrži dovoljno melatonina da bi se smatrao „pravim“ suplementom za nesanicu.

Čaj od ječma je i diuretik te pomaže da se iz bubrega izbace toksini, što je korisno ako imate pijesak u bubregu ili infekciju urinarnog trakta. Ne sadrži kofein pa vas neće razbuditi kada to nije potrebno.Ponekad se u azijskim kulturama pije kao dodatak ishrani kod tegoba kao što su premor, upale ili dijareja.

Ako spremite čaj od ječma, biće pomalo gorak pa mu dodajte med da biste ga zasladili. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

VISOK KRVNI PRITISAK: Čaša smutija od borovnice i banane pomažu

Zdravlje i ljepota

MAMURLUK: Voda od kiselih krastavaca je prijeki lijek

Published

on

Popili ste malo previše alkohola? Vaše je tijelo u tom slučaju dehidrirano i neće mu biti tako lako funkcionirati onako kako ste navikli.

Ako vam se baš danas dogodilo da pretjerate s alkoholom onda pokušajte prevenirati mamurluk tako da popijete prije spavanja malo vode od kiselih krastavca i mogli biste primijetiti kako je mamurluk puno manje neugodan nego inače.

Razlog je to što se u toj vodi nalazi natrij i kalij, a ta dva minerala su dobri suplementi ako ste dehidrirali. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending