Pratite nas

Zanimljivosti

Vjeruje se da je biljka sreće: GDJE U KUĆI TREBA DA STOJI BAMBUS?

Published

on

Bambus je popularna kućna biljka kako zbog svoje ljepote i jednostavnog načina gajenja, tako i zbog interesante simbolike.

Ova biljka smatra se veoma sretnom prema feng šuiju. Vjeruje se da bambus pomaže u kretanju pozitivne energije, zauzvrat, stvarajući više obilja i prosperiteta. Savjet je da za potrebe feng šuija, najbolje je tražite ravne, uspravne stabljike bambusa. Stabljike koje se uvijaju nisu toliko korisne u podržavanju uspravnog rasta i umjesto toga mogu da simbolizuju vrteću ili spiralnu energiju.

Gdje smjestiti bambus?
Da biste privukli više prosperiteta, stavite tri ili devet stabljika bambusa u neki ugao vašeg doma, radnog prostora ili spavaće sobe. Da biste pronašli “ugao bogatstva”, stanite na prednji ulaz doma ili sobe i locirajte krajnji lijevi ugao.

Kada je riječ o spavaćoj sobi, bambus bi trebalo da postavite na mjestu krajnjeg desnog ugla sobe u odnosu na vrata. Postavite vazu sa vodom u ovo područje sa dvije stabljike bambusa: jedna koja predstavlja vas, a druga vašeg partnera. Najbolje je ako su dvije stabljike slične veličine, što simbolizuje uravnotežen odnos između vas i vašeg partnera, pišet The Spruce.

Bambus blizu ulaza
Sretni bambus je povezan sa elementom drveta, koji predstavlja rast, nove početke i porodičnu harmoniju. Pokušajte da postavite sretnu biljku bambusa blizu ulaza u dom da biste unijeli bilo koji od ovih aspekata u svoj život. Ulazak u vaš dom je način na koji energija dolazi u vaš život, tako da je ovo odlično područje za ovu sretnu biljku.

Bambus na stolu
U feng šuiju, vaš sto predstavlja karijeru, posao i životni put. Ako vam je potreban veći rast u poslu, bambus na stolu može da inspiriše rast u karijeri. (Naj portal)

Zanimljivosti

Sarajevski žargon: KO SU I ZAŠTO SU PAPUČARI

Published

on

Mnogi sarajevski fazoni i fraze svakodnevno su u čestoj upotrebi kod one prave sarajevske raje. Kao takav tu je i naziv “papučar”. Uvijek se ocjenjivalo da li ste “raja” ili “papak”.

Često čujemo od raje u prolazu rečenicu:

“Mojne ba s njim na fuka on ti je papučar” i ne ostanemo zatečeni, jer to je onaj naš, sarajevski duh i fazoni koje samo pravi razumiju.

Obično kada je muškarac ljubazan prema dami, za njega se kaže da je džentlmen i ističe se kao pozitivna i poželjna osobina. Kod Sarajlija “papučar” ili “papuča” je “papak” i “džeš ba s njim, mojne”. – piše “Sarajevska sehara”)

Takve muškarce raja u “rajvoSa” još naziva i onim “žešćim levatima”. Kad postanete “levat” definitivno se možete pomiriti sa činjenicom da ste ostali bez svih jarana i da vam je jedino društvo vaša djevojka kojoj poklanjate pažnju. Za svoje jarane više i niste muško. Sami ste krivi jer ste postali “papčina”.

“Papučar” je i sarajevski zanatlija i kao takva ova fraza je jedino u tom smislu pozitivna. Sarajevska porodica Kalajdžisalihović još od 1882. godine ručno izrađuje sarajevske papuče. Ovaj zanat prenosi se “s koljena, na koljeno”. Jedne ovakve papuče dobio je i Bill Klinton, te tako i za njega možemo reći da je posjetom Sarajevu i on postao “papučar”.

Nije poželjno biti “papučar”, a ako slučajno budete imali priliku sresti takvog u Sarajevu onda: “žibje”. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending