Pratite nas

Razglednice

Voda puna joda: IZVOR “CAPARIŠ” LIJEČI ŠTITNU ŽLIJEZDU

Published

on

Izvorska voda puna joda i drugih, za zdravlje korisnih minerala smještena je nadomak Visokog u MZ Arnautovići, malo iznad bivše kasarne “Matres”preko puta nekadašnjeg bazena u Uvorićima.

Mještani izvor zovu “Capariš”. Zašto Capariš? Većina ne zna. Neki vele da je to ime za vlažno zemljište. Jedan od bitnijih momenata za zdravlje je tvrdnja jedne ozbiljne gospođe koja je pijući vodu riješila problem sa štitnom žlijezdom.

U novinama “Naš život” iz 1974. godine spominje se ljekoviti izvor “Capariš” te njegova ljekovita svojstva.

Svi koji ovdje toče vodu su prezadovoljni njenim okusom i vele da niko nije imao nekih stomačnih i drugih problema.

Da li je izvor “Capariš” dobio ime po ljekovitoj biljci Capparis spinosa koju doduše vezuju za Mediteran? Al’ ako ima joda, možda to odgovara ovoj vrsti biljke.

Inače, dobri poznavaoci zemljišta u ovom rejonu tvrde da su sve vode do Tičića ljekovite. O Tičićima je sve rečeno. Livade preko puta su nekad bile poznate po ekstra kvalitetnom grožđu, a rejon se zvao Vina. Sa druge strane ceste za Uvoriće se nekad crpila voda “Santa”. Bosanski kraljevi su vezani baš za nju.

Lijepo je promijeniti vodu i minerale u njoj. Nije ista ona sa Vrutka, ona kod tunela Ravne i “Capariš”.

Instrukcije: Kad prođete podvožnjak, bivšu Kovinu, skrenite lijevo i nakon par stotina metara relativno dobrog puta stići ćete do ljekovitog izvora “Capariš”. (Naj portal)

Razglednice

Ovdje je moguće svakim danom pronaći dragi kamen: KO PRONAĐE, NOSI GA SA SOBOM!

Published

on

Krater dijamanata u Arkansasu je javni rudnik dijamanata i kao takav, rijedak u svijetu. Njihovo geslo je „ko nađe, njegovo“ i svako može ući ako plati ulaznicu koja košta 10 dolara (za djecu ispod 6 godina ulaz je besplatan).

Prvi dijamant je ovdje pronađen 1906. godine, a pronašao ga je lokalni farmer koji je posjedovao dio današnjeg parka. Pokušaji da se park pretvori u komercijalni rudnik trajali su dugo i završavali neuspješno, sve dok ga 1972. godine nije kupila savezna država Arkansas i pretvorila u javni rudnik, prenosi punkufer.hr.

Čak i zastava Arkansasa ima u sebi oblik dijamanta, a dijamant se nalazi i na kovanici savezne države. Tokom predsjedničke inauguracije 1994. godine, Hillary Clinton na ruci je nosila žuti dijamant pronađen upravo ovdje.

U parku postoje redovni rudari od kojih su se neki čak i preselili kako bi bili bliže parku. Neki već imaju i zavidnu kolekciju dijamanata, a upitani šta će s njima, odgovaraju kako ih čuvaju za penziju.

No, koliko dijamanata se uopšte pronađe ovdje? U prosjeku, neko ga pronađe svaki dan. Otkako je ovaj rudnik otkriven, pronađeno je preko 30.000 dijamanata. Od toga čak 10 njih spada u najveće dijamante ikad pronađene u SAD-u, a njih hiljadu imalo je više od jednog karata.

U sklopu parka nalazi se i centar u koji možete odnijeti kamen koji pronađete. Tu će vam ga izvagati i identificirati. Premda vode statistiku pronalazaka i redovno objavljuju podatke o pronađenim dijamantima, ukoliko pronađete dijamant s više od jednog karata, upozorit će vas da to ne objavljujete na društvenim mrežama.

Kako kažu, „Ako pronađete dijamant, ljudi će pronaći vas.“ Možda biste pomislili da s obzirom na otvorenost i bogatstvo dostupno svakome, ovaj park izgleda poput američkih shopping centara na Crni petak. No broj ulaznica dnevno je ograničen na oko hiljadu dnevno, a u idiličnoj prirodi vlada prilično pitoma atmosfera.

Ovdje možete uživati i u jahanju konja, vožnji čamca po rijeci, ribičiji, planinarenju, igranju golfa, planinskom biciklizmu, plivanju i ronjenju… Za mnoge je boravak u prirodi ljepši i vrjedniji od pronalaska dijamanta, a ima i onih koji to vide kao win-win situaciju:

„To je poput igranja lutrije s boljim šansama, a dobro je za tijelo i zdravlje.“ (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending