Pratite nas

Naj recepti

Vojvođanski specijalitet koji impresionira: JUNEĆI FILE SA SOSOM OD VIŠANJA (Recept)

Published

on

Slatkasto-kiselkast ukus sosa savršeno se slaže uz skoro sve vrste mesa, ali najbolje ide uz junetinu (bilo kuhanu ili pečenu). U Vojvodini je redovno na meniju, najčešće za nedjeljni ručak uz rinflajš.

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg junetine, koljenica, 3 luka, 3 mrkve, 2 manja peršuna (korijen), 100 g celera (korijen), 500 ml juneće supe, celer i peršunovo lišće, so, biber, sos od višanja: ulje, 2 kašike brašna, 300 ml soka od višanja, 200 g višanja, bez koštica. 700 ml juneće supe, so, biber, šećer po ukusu

Komade junetine ispržiti na jačoj temperaturi sa svih strana, pa dodati na rezance isječen luk. Smanjiti jačinu ringle, dodati ostalo povrće isječeno na veće komade i nekoliko grančica peršuna i lišće celera. Naliti supom poklopiti i kuhati oko 2,5 sata. Pred kraj otklopiti šerpu da ispari tečnost.

Za sos uraditi slijedeće: pomiješajte malo ulja sa dvije kašike brašna i vrlo kratko propržite, sokom razrijedite masu, dodajte višnje, nalijte supom, začinite i kuhajte dok ne dobijete željenu gustinu sosa. (Naj portal/ Foto: Shutterstock)

PROČITAJTE I OVO:

Slani specijaliteti od bundeve: SOČNA JELA SA JUNETINOM, OSLIĆEM, VRGANJEM, LJEŠNICIMA…

Nastavi čitati

Naj recepti

Ukusno jelo: PAPRIKE SA KROMPIROM (Recept)

Published

on

Još uvijek ima svježih paprika. Da li su prave ili krive, nije bitno. Najvažnije je da su svježe i zdrave. Za pripremu ovog jela možete koristiti paprike bilo koje boje.

POTREBNI SASTOJCI: 5 srednjih paprika, 1 glavica crnog luka, 1 mrkva, 4 veća krompira, 3-4 kašike ulja, 1 kašičica morske soli, 2-3 prstohvata bibera

Crni luk, sitno isjeckan, pržiti na srednjoj tmperaturi dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodati rendani krompir i mrkvu.

Dinstati na nižoj temperaturi dok krompir ne postane staklast. Začiniti.

Paprike isjeći na pola, očistiti i puniti smjesom od krompira. Redati ih u blago nauljen pleh. Po krompiru možete poređati komade paprika.

Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Prilikom služenja, paprike možete dekorisati peršunovim listom ili rukolom.Možete im dodati malo pavlake ili sira. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending