Pratite nas

Naj recepti

Vrhunski italijanski specijalitet: GOVEĐI KARPAČO (RECEPT)

Published

on

Karpačo (carpaccio) hladno je jelo od tanko isječene kvalitetne govedine sa dodatkom maslinovog ulja, bibera, soli…Karpačo je nastao u Italiji, u Veneciji, oko 1950. godine, a u 20. vijeku postalo je popularno širom svijeta, pa se danas za sve vrste tanko sječenog sirovog mesa, ribe ili povrća sa začinima koristi naziv karpačo.

Za pripremu originalnog karpača koristi se najkvalitetnija govedina, koja se siječe na tanke, skoro prozirne režnjeve, lijepo poredane i zatim začinjene. Važno je da je meso dobro rashlađeno i da se koriste najbolji dijelovi mesa – biftek, rozbif ili but.

POTREBNI SASTOJCI: 250 g goveđeg filea, 2 kašike mladog kapra, 1/2 kašičice izgnječenog bibera, 1 mala vezica listova rukole, 1 šaka svježe narendanog parmezana, 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 limun isječen na kriške, za serviranje, malo soli, tanke grisine za serviranje

Umotajte goveđi file u providnu foliju i stavite ga u zamrzivač jedan sat, to će olakšati rezanje. Ugrijte polovinu maslinovog ulja u maloj tavi, dodajte kapar i miješajte dok ne postane hrskav. Izvadite ga i ocijedite na kuhinjskom ubrusu.

Izvadite govedinu iz folije i tanko je narežite. Stavite je između dva lista papira za pečenje i istanjite je još pomoću oklagije. Složiti po šest listova na četiri tanjira i blago posolite. Pospite kaprom i biberom, a zatim odozgo složite rukolu, prethodno prelivenu limunovim sokom i uljem. Prelijte jelo dodatnom količinom ulja i pospite parmezanom. Ukrasite kriškom limuna i grisinama. (Naj portal)

Naj recepti

Savršen ukus: PEČENI BATACI (RECEPT)

Published

on

Da vam uvijek uspiju i budu fine boje okolo a iznutra sigurno pečeni ispratite slijedeće savjete

POTREBNI SASTOJCI: 5 pilećih bataka, 3 jaja, 200 gr. brašna, 300 gr. prezli, so, ulje

Meso operite hladnom vodom, skinite mu kožicu pa napravite manji rez po sredini svakog bataka.

Ovo obavezno uradite ako su komadi veći, tako će toplota brže prodrijeti do unutrašnjosti bataka i biće sigurno pečeni. Svaki obrišite salvetom da ne budu mokri.

Dobro ih posolite pa umutite jaja koja takođe treba malo posoliti. Stavite da u tavi dosta ulja, oko 500 ml. da se zagrijava.

Uvaljajte batak u brašno, jaja, opet u brašno, jaja i na kraju u prezle. Pržite ih na srednjoj temperaturi oko dvadeset minuta uz okretanje da bi se ravnomjerno ispekli. (Ako su veći trebaće im i duže vremena).

Tokom pečenja je dobro ih polivati vrelim uljem u kojem se peku da bi proces
bio brži. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending