Pratite nas

Kućni ljubimci

Za njega je poređenje s konjem kompliment: DA MI NIJE KONJA, BIO BIH GLADAN!

Published

on

Ljubav prema konjima u porodici Banduka iz Bratunca postoji već godinama. Rađa se u ranom djetinjstvu, razvija se tokom mladosti i traje do duboke starosti.

“Pored toga što volimo da radimo sa svom stokom koja postoji, najviše smo zavoljeli konje, pošto smo odmalena živjeli s njima. Očev brat je imao manje konje, a njegov rođak je imao malo veće, tako da je bilo možda i neminovno da ih i brat i ja zavolimo, i onda smo se odlučili da ih i mi nabavimo sebi kad smo već bili odrasli”, kazao je Nebojša Banduka.

“U vrijeme kad smo mi bili djeca maltene svaka kuća je imala zapregu, da li volovsku ili konjsku, i tako, rastao sam u društvu, da ne kažem konja, ali odrastao sam gdje se držala stoka i tako je to počelo. Evo već 25 godina družim se sa ovom sortom, to su hrvatski hladnokrvnjaci koji se najviše uzgajaju na Romaniji, u Sarajevu, gdje se rade teži poslovi, šuma i to”, dodao je njegov brat, Dragiša Banduka.

Često se smatra da konji nisu pretjerano inteligentni, ali porodica Banduka tvrdi da oni posjeduju upravo suprotne osobine.

“Bio sam u raznim situacijama i doživljajima, gdje se pokazalo da su jako inteligentni. Djetinjstvo moje i evo životni vijek, više puta sam se uvjerio da su jako inteligentni i osjećajni i prije osjete neku opasnost nego sam čovjek”, kaže Dragiša.

“Sticajem okolnosti, u firmi gdje radim 16 godina nisam imao redovnu platu, više sam bio na tom nekom čekanju. Konji su mi valjali desne ruke, ishranio sam porodicu, odškolovao djecu, uzorao sam po Bratuncu brda i brda, i u Ljuboviji, jednostavno, kad ti neka životinja toliko pomogne u životu, ne možeš da je ne voliš”, ističe Nebojša.

Ljubav je presudna u svemu, jer kako kažu, koliko konjima pružimo pažnje i ljubavi, višestruko nam uzvraćaju.

“Dokle mogu snagom, željom i voljom, ja ću se baviti konjima. I moji sinovi koji su trenutno odsutni, povremeno dolaze, rekli su dokle ja mogu, oni će mi pomagati, kad ja kažem da ne treba, da ne mogu više, sklonićemo ih. Ali vjerovatno, kao i moj otac, već je u popriličnim godinama, on nikad nije rekao sklonite mi konja iz štale, čini mi se, kad bi mu sve istjerali – može – samo nemoj konja, nek on ostane, tako da nam je ta ljubav porodična neka crta”, zaključio je Nebojša.(haber.ba)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending