Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVU JETRU: Čajna mješavina od korijena maslačka, smilja, nane… (Recept)

Published

on

Maslačak je jedan od najboljih biljnih lijekova za čišćenje organizma od nagomilanih toksina. Stimuliše rad organa za varenje i mokrenje, posebno jetre, crijeva i bubrega. Preporučuje se osobama koje muče kožne bolesti, a oni koji pate od slabog srca, povišenog pritiska ili su preživjeli moždani udar, obavezno, na proljeće, treba da sprovedu kuru sa svježim listovima i korenjem maslačka.

Korijen i list ove biljke koristi se kao potvrđeno narodno sredstvo za izbacivanje toksina iz organizma. Narodna medicina preporučuje čajnu mješavinu maslačka i još nekih biljaka za zdravlje jetre.

POTREBNI SASTOJCI: 50 g korijena maslačka (Taraxacum officinale), 50 g korijena cikorije (Cichorium intybus), 50 g nane (Mentha piperita) i 50 g smilja (Helichrysum arenarium)

Sve biljke pomiješati pa jednu kašiku smjese preliti sa 250 ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procijediti i popiti nezaslađeno pola sata prije jela. Dnevno popiti 2 do 3 šolje čaja. Kura traje mjesec dana. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DEPRESIJA, MELANHOLIJA: Čaj od verem trave za liječenje “jada i čemera” (Recept)

Published

on

Englezi je često piju, vjeruje se da je odgovorna za hladnokrvnost ove nacije, I to dokazuje kako povoljno utiče na povećanje samokontrole

Verem trava se koristi za liječenje “jada i čemera”, tuge, nesanice i “bola pod grudima”, Britanci je zovu i “kraljevskom biljkom koja liječi tugu”.

Koristi se: za liječenje melanholije, protiv depresije, da popravi raspoložonje, za ublažavanje histerije, protiv gubljenja samokontrole

Za popravljanje raspoloženja je potrebno: kašičica osušenih listova verem trave i 2 dl vode

Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom i poklopite. Poslije 10 minuta procijedite i popijte tri-četiri šolje dnevno.

Uvijek pijte svježe pripremljen čaj! Možete da ga koristite bez bojazni od neželjenih posljedica i do 40 dana.
Upotrijebljena sa kantarionom i matičnjakom, izvrsno je sredstvo za borbu sa depresijom. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending