Pratite nas

Info

Zajahala ga na plaži: NAPALJENI PAR ŽENA RASTAVILA KANTOM LEDENE VODE

Published

on

U sred bijela dana dvoje 30-godišnjaka prepustilo se čarima koje vode do “sedmog neba”. Zanijeli se, a možda i vole da uživaju dok ih drugi gledaju.

Sve se odigravalo na glavnoj gradskoj plaži u Novigradu kod Zadra. Ni na koga se nisu obazirali dobrih desetak minuta. Doduše, bili su zagrnuti peškirima; ona na njemu, on pod njom!

A onda je jednoj gospođi “pukao film”. Otišla je do tuš kabine, natočila kanto hladne vode, pa im prišla i zalila ih. Tako ih je rastavila. “Sočan riječnik” dame kojoj je zasmetala ljubav ovo dvije nije za medije, ali možete samo zamisliti.

Da li je učinila grijeh, prekinuvši ih kad je najslađe? Ili, je ispravno postupila?

Info

Još malo pa ćemo na remont glave: NAPRAVLJEN VJEŠTAČKI MOZAK

Published

on

Naučnici su u laboratoriji napravili vještački mozak koji se razvija poput ljudskog, što bi moglo da omogući bolji uvid u oboljenja poput Alchajmerove bolesti ili šizofrenije.

Istraživači iz Los Anđelesa sproveli su široku genetsku analizu takozvanih “organoida”, kojima je omogućeno da se razvijaju i rastu u laboratorijskim uslovima i do 20 mjeseci. Otkrili su da vještački mozak raste u fazama koje se podudaraju sa razvojem mozga kod beba. Istraživanje sugeriše da se organoidi vještačkog mozga mogu razviti dalje od fetalnog stadijuma, što je suprotno dosadašnjim pretpostavkama.

S obzirom na to otkriće, organoidi možda mogu da sazru do te mjere da budu upotrebljivi za istraživanje bolesti mozga odraslih osoba, poput demencije. Stvoreni su pomoću tzv. indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija, iz kojih se mogu razviti mnogi drugi tipovi ćelija.

Matične ćelije koje su naučnici koristili dobijene su iz ćelija kože i krvi, a reprogramirane su da se vrate u embrionsko stanje. Kada se ćelije izlože odgovarajućim hemikalijama i uslovima, one se razvijaju u ćelije mozga i samoorganizuju kako bi proizvele trodimenzionalne strukture koje su vjerna replika određenih aspekata razvoja pravog ljudskog mozga.

Naučnici već koriste organoide ljudskog mozga za proučavanje neuroloških poremećaja, uključujući autizam, epilepsiju i šizofreniju. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending