Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ZATVOR, ČIŠĆENJE CRIJEVA: Dva domaća recepta koja izbacuju otrove i rješavaju problem sa stolicom

Published

on

O blagodetima sjemena lana sve više se priča, zahvaljujući obilju korisnih sastojaka pomaže organizmu da se izbori sa virusima, gljivicama, bakterijama… Lan povoljno djeluje na rad gastrointestinalnog trakta, stanje kože i genitourinarnog sistema.

Još jedan ogroman plus ove namirnica koja djeluje kao savršen čistač toksina iz organizma je što se može koristiti čak i kod gastrointestinalnih bolesti, respiratornih problema i alergija. Najbolje je kada se uzima preventivno, kako bi spriječio pojavu bolesti probavnog trakta.

Postoji nekoliko recepata za upotrebu ove namirnice, možete ga koristiti u mljevenom obliku, bilo da ga sami sameljete ili kupite već usitnjeno.

Za čišćenje crijeva
1 kašika grubo mljevenog sjemena lana se pomiješa sa 150 ml kefira sa niskim procentom masti ili nezaslađenim jogurtom. Pojedite 3 kašike pripremljene smjese pola sata prije doručka i tako u narednih deset dana. Primjenjujte ovaj tretman čišćenja svaka tri mjeseca. I, naravno, ne zaboravite da pijete najmanje 2 litra vode dnevno.

Kod problema sa zatvorom
U 250 ml hladne vode potopite 1 kašičicu grubo mljevenog sjemena lana. Kuhajte nekoliko minuta i popijte prije spavanja. Možete i kašiku mljevenog lana da uveče poparite toplom vodom, pa ujutru zagrijete i popijte.

Ako ste na tretmanu čišćenja, imajte na umu da je neophodno da pijete više vode da bi ovaj tretman funkcionisao (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

URINARNE INFEKCIJE: Čaj od kukuruzne svile preporodiće vaš organizam (Recept)

Published

on

Ako ste nekada pokušavali da očistite klip kukuruza sigurno ste primijetili niti koje vam stalno smetaju. To je kukuruzna svila koju nikako ne treba bacati jer je bogata proteinima, manganom, kalijumom, biljnim vlaknima…

Upravo ovaj čaj jedan je od najjačih prirodnih diuretika koji če vaš organizam očistiti od bakterija, pomoći će vam u izlučivanju mokraće, ali će i biti od pomoći kod upale bešike, ali i kod kamena u bubregu i kod urinarnih infekcija.

Dobar je zato što takođe ubrzava cirkulaciju, pomaže kod mršavljenja, smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a takođe pomaže i kod predmenstrualnoh bolova. Pored ovih blagodeti on je dobar i za detoksikaciju čime olakšava rad jetre, a takođe je dobar i za smanjene bolova u zglobovima, nastalih usljed reumatskih bolesti.

Ako ste se pitali gdje možete da nabavite ovaj čaj odgovor je vrlo jednostavan. Možete ga nabaviti u obližnjoj zdravoj hrani.

Priprema:
Potrebno je da jednu kašičicu ovog čaja sipate u šolju koju ćete zatim preliti toplom vodom, a nakon toga ostaviti čaj da odstoji nekoliko minuta. Zatim ga procijedite i pijte jednom dnevno, a najviše 3 puta tokom dana. Ne preporučuje se da pijete ovaj čaj pred spavanje. Takođe, nemojte koristiti zaslađivače. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending