Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Kako smanjiti apetit prirodno: OVAJ UKUSAN ČAJ TJERA GLAD I UBRZAVA MRŠAVLJENJE

Published

on

Piskavica (Trigonella foenum-graecum), koja se još naziva i grčkom djetelinom, grčkim sjemenom, kozjim rogom i grohotušom, čest je sastojak u azijskim kuhinjama. Ona se često koristi prilikom pripreme hrane u Etiopiji i Egiptu, a u Evropi se uglavnom koristi čaj od piskavice, koji se posebno preporučuje ženama.

Vijekovima se piskavica koristila u alternativnoj medicini za liječenje različitih stanja, od dijabetesa do povišenog holesterola, a proteklih godina se sve više priča o njenoj moći da smanji apetit i pomogne u procesu mršavljenja.

Doduše, nema mnogo naučnih istraživanja o uticaju piskavice na kilažu, ali je nekoliko studija uspjelo da poveže sjemenke piskavice s s gubitkom kilograma, i to uz pomoć više mehanizama!

Kao prvo, pokazalo se da piskavica može da pomogne da se snizi unos masti i kalorija. Kako je utvrđeno 14-dnevnim istraživanjem Centra za klinička istraživanja u Monpeljeu, zdravi muškarci koji su koristili dnevno 1,2 grama ekstrakta sjemena piskavice snizili su unos kalorija za skoro 12 odsto.

Drugo, biljna vlakna u piskavici produžavaju osjećaj sitosti, što su dokazali naučnici Univerziteta u Minesoti 2009. godine. U studiji u kojoj je učestvovalo 18 zdravih i gojaznih ljudi, učesnici su uz doručak konzumirali 8 grama vlakana iz piskavice, poslije čega su za slijedeći obrok jeli znatno manje.

Uz to, u maloj studiji korejskog Univerziteta Kjung He, koja je obuhvatila devet zdravih žena s prekomjernom težinom, pokazalo se da uživanje u čaju od piskavice smanjuje apetit, ali ovog puta stručnjaci nisu primijetili niži unos kalorija.

Šta sadrži piskavica?

Ova biljka obiluje hranljivim materijama — u 100 grama sadrži 67 miligrama natrijuma, čak 770 miligrama kalijuma, 25 grama vlakana, 23 grama proteina, a tu su ogromne koncentracije vitamina A, gvožđa, kalcijuma, zasićenih masnih kiselina…

Ova biljka smatra se narodnim lijekom za regulisanje poremećaja menstrualnog ciklusa, ublažavanje simptoma menopauze i koristi se kao prirodno sredstvo za povećanje grudi. Ništa od toga ne može se reći sa sigurnošću, ali nauka jeste dokazala da čaj od piskavice pomaže u laktaciji.

Odjeljenje za neonatologiju Medicinskog fakulteta u Ankari sprovelo je 2011. godine istraživanje u kom je učestvovalo 66 mama. One su podijeljene u tri grupe, od kojih je jedna dobila čaj od piskavice, druga placebo sredstvo, a treća nije koristila ništa. Istraživanje je pokazalo su na kraju žene koje su pile čaj od piskavice povećale količinu ispumpanog majčinog mlijeka na 73 mililitra, dok su žene u kontrolnoj i placebo grupi ostale na 34 mililitra.

Pored toga, utvrđeno je da piskavica pomaže kod dijabetesa tipa 1 i 2, a na ovu temu je sprovedeno više studija. Jedna od njih je ona iza koje stoji Odsjek za biohemiju Medicinskog koledža u Basri i koja je pokazala da su ljudi s dijabetesom uspjeli da snize šećer u krvi za 13,4 posto četiri sata nakon korištenja piskavice. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending