Pratite nas

Razglednice

Željni sunca: U OVOM GRADU ZIMA TRAJE 280 DANA

Published

on

Malo je gradova na svijetu sa tako mračnim i hladnim zimama kao što je slučaj s ruskim Norilskom, gdje stanovnici rijetko imaju priliku da vide Sunce. U jednom od najhladnijih gradova na svijetu 175.000 ljudi se zimi bori protiv minusa koji znaju da se spuste i do -55 stepeni.

Hladan period traje 280 dana u godini, a snežne oluje ovaj grad pogađaju u prosjeku 130 dana. Do njega ne vode putevi, stiže se avionom, brodovima ili čamcima. U vrijeme Staljina do Norilska je postojao put poznatiji kao „put smrti“.

Dok traju oluje autobusi se često kvare, ali rezervna vozila su uvijek spremna da evakuišu građane, i spasu ih od smrzavanja. Osam do devet mjeseci grad je prekriven snijegom, a „sindrom polarne noći“, odnosno mraka koji traje dva mjeseca razlog je česte anksioznosti, nervoze, nesanice i depresije.

Norilsk je smješten iznad Arktičkog kruga i dom je najveće svjetske toplane, koja ispušta toliko zagađenog materijala u vazduh da u radijusu od 30 kilometara ni trava ne raste. Leži na jednom od najvećih svjetskih nalazišta nikla i platine, zbog čega je i jedan od najbogatijih gradova u Rusiji.

Kako je posao rudara težak, na raspolaganju im je 90 dana odmora i penzija sa navršenih 45 godina.

Ali, bez obzira na hladnoću i depresiju koja je prilično česta, Norilsk ima veliko pozorište, brojne kafiće, galerije, odnosno mjesta gdje stanovnici traže utočiše od mraka i zime. A kada konačno dođu topliji dani, koriste svaku priliku da izađu iz kuće i okupaju se u jezeru. (Naj portal)

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending