Pratite nas

Zanimljivosti

Život i stil: Kada je bolje koristiti svijetlu posteljinu, a kad tamnu u spavaćoj sobi?

Published

on

Poznati dizajner enterijera na Instagramu je nedavno podijelio video u kojem raspravlja o tome koje ideje odobrava kad je u pitanju idealna postava kreveta, od dodavanja jastuka do toga šta bi bio bolji odabir – svijetla ili tamna posteljina, piše Dom i dizajn.

Naravno, spavaća soba bi uvijek trebala biti što udobnija i ugodnija kako bi ispunila svoju primarnu funkciju, no malim detaljima možete podići cjelokupni izgled. Ovako razmišlja proslavljeni dizajner Nate Berkus.

Da li dodavati jastuke na krevet?
Dodavanje jastuka izvrstan je način da cijelu spavaću sobu učinite ugodnijom, pa ne čudi što je Nateov odgovor na ovo pitanje potvrdan. Ne samo da jastuci pomažu u stvaranju ugodnog osjećaja, već mogu poslužiti i kao ukrasni komadi.

Ako imate običnu posteljinu neutralnih boja i jednostavne teksture, s koloritnim jastucima možete spavaćoj sobi dodati zanimljivost. Osim toga, s vremenom se vrlo lako mogu zamijeniti ako želite osvježiti izgled.

A na kauč?
Nate odobrava dodavanje jastuka i na kauč na razvlačenje, dodajući kako to čak mogu biti i isti jastuci. U svakom slučaju, jastuci na kauču će pomoći da uspostavite svoju širu temu uređenja i izvrsna su prilika za eksperimentisanje sa stvaranjem slojevitog izgleda.

Slojevitost je odnedavno popularan trend dizajna enterijera, a radi se o stvaranju maksimalističkog, uživljenog dojma slaganjem različitih boja, tekstura i tkanina

Tamna ili svijetla posteljina?
Hoćete li se odlučiti za tamnu ili svijetlu posteljinu u spavaćoj sobi, sve se svodi na vaš lični ukus. Svijetle posteljine češće se prihvataju u minimalističkim, modernim domovima, dok tamne plahte mogu pomoći u stvaranju ćudljivog, raskošnog dojma.

Nate priznaje da je “prljavo bijeli” tip. Ako niste sigurni što vam je draže, uvijek se možete odlučiti za svijetle i lagane lanene posteljine u ljetnim mjesecima, a zimi ih zamijeniti tamnijim, težim pamukom, (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending