Pratite nas

Razglednice

Znate li koji je površinom najveći grad u Hrvatskoj: VEĆI JE OD PARIZA I BARCELONE, A NIJE ZAGREB

Published

on

Teritorijalno najveći hrvatski grad je Gospić koji se prostire na čak 967 kilometara kvadratnih, dok je glavni grad Hrvatske površine od 641 km kvadratnih.

U površinu Gospića nadodano je čak 50 naselja koja mu pripadaju, kao i prostor između njih, te ovaj faktor čini Gospić najvećim gradom u Hrvatskoj.

Osijek je površine od 169, a Split nešto manje od 80 km2, Pariz 105 km2, Berlin 892 km2, Madrid 604 km2, Amsterdam 219 km2, Barcelona sa 102 km2 broji 1,62 miliona stanovnika, a Gospić nešto manje od 13.000, piše portal Direktno.

Ovaj lički grad veći je i od najmanje hrvatske županije, Međimurske, koja površinom zauzima samo 729 km2. To znači da bi Gospić bio veći od Međimurske županije i kada bismo Međimurju pridodali površine Osijeka i Rijeke. (Naj portal)

Razglednice

Vojvođanska Venecija: GRAD BEZ IJEDNE RIJEKE I 17 MOSTOVA

Published

on

Malo je gradova u kroz koje ne protiče nijedna rijeka. A još manje je onih koji imaju 17 mostova, a nijednu rijeku. Tačnije, samo se jedan može pohvaliti ovom zanimljivom činjenicom – Vršac.

Vrščane ponekad “prodrma” tuga što nemaju pravu rijeku, ali se ubrzo smire kad se sjete da bi takvom vodotoku morali mnogo više pažnje da poklone jer su u prošlosti zbog poplava u nekoliko navrata teško postradali.

Naime, iznad korita potoka Mesić, koji se prostire sedam kilometara kroz gradsko jezgro, mostovi su sagrađeni prije oko dva vijeka kako bi spojili krajeve grada sa Srpske i takozvane Švapske strane.

Došljaci često zadirkuju Vrščane da su dizali mostove preko praznog korita, ali stari vršački neimari su ozbiljno shvatali “svoju rijeku” i pažljivo je premošćavali tamo gdje su ljudi imali potrebu da paorskim zapregama ili paradnim fijakerima pređu s jedne na drugu obalu.

Od svih ćuprija u Vršcu po ljepoti se izdvaja most kod Male crkve, koji je podignut krajem 19. vijeka i obiluje elementima secesije. On je najljepši, ali i najfrekventniji vršački most, koji moraju da pređu svi koji u taj grad dolaze iz pravca Beograda.

Njegova specifičnost je i u tome što se nalazi u ulici koja ima dva imena – do mosta se zove Ulica Drugi oktobar, a od mosta Dvorska. Ali pitanje je koliko dugo će on izdržati teret savremenog saobraćaja. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending