Pratite nas

Info

Zvanično priznat peti okean: JEDINO OVDJE MOŽETE VIDJETI CARSKOG PINGVINA

Published

on

Prošle sedmice planeta Zemlja je dobila peti okean. Nakon Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog, sada je priznat i Južni okean.

Naučna udruga National Geographic Society službeno je priznala Južni okean 8. juna na Svjetski dan okeana. Evo što morate znati o Južnom okeanu

1. Bio je dio Tihog okeana. Riječ je o okeanu koji potpuno okružuje Antarktik i proteže se sjeverno od Antarktike do 60 stepeni južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim okeanom.

2. Danas je drugi najmanji okean na svijetu. Manji je samo Arktički okean.

3. Od ostalih okeana odvojen je strujama, a ne kontinentima.

4. Stanište je jedinstvenog ekosistema. To je jedino mjesto na svijetu na kojem možete vidjeti carskog pingvina, Weddellova tuljana i hiljade drugih jedinstvenih organizama koji ne žive nigdje drugdje.

5. Promjena u obrazovanju. Studenti uče o okeanima kroz one okeane koje proučavaju. Ako u to nije uključen Južni okean, onda neće naučiti njegove specifičnosti i koliko je on zapravo važan.

Naučnici ga godinama nisu službeno priznavali. Sve do sada

“Južni okean dugo je bio priznat među naučnicima, no, kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikad ga nismo službeno priznali”, rekao je geograf Alex Tait.
Naučnici već više od 20 godina priznaju peti okean, gdje je smještena i Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current – ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a naučnici smatraju da je nastala prije 34 miliona godina, kada se prostor današnjeg Antarktika odvojio od Južne Amerike.

Upravo zbog ACC-a voda Južnog okeana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na sjeveru te pruža stanište za hiljade vrsta, objasnili su naučnici. Također, za Južni okean kažu da je “vitalna komponenta Zemljine promjenjive klime te da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri okeana koja ju okružuju za prenos toplote širom planeta”.

Okeani prekrivaju oko 71 posto Zemljine površine, a, prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosferu, predstavljaju jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Postoje tri naučne teorije: DA LI, IPAK, POSTOJI I DEVETA PLANETA?

Nastavi čitati

Info

Nije mu bilo spasa: MEMSUD BEŠLIĆ JE SPREMAO SVADBU, ALI GA SEBI UZE NEMIRNO ULCINJSKO MORE

Published

on

Kao da je jadransko more podivljal. Ovog ljeta iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Turske…., gdje na ljetovanje odlaze i Balkanci, crne hronike su objaljivale bijesti o tragedičnim smrtima za vrijeme godišnjih odmora.

Početkom jula srce je izdalo novopazarskog zlatara na Maloj plaži, ubrzo se ugasio život Omara Dizdarevića iz Tešnja, koji je odmarao u Ulcinju.

Danas, novi šok i još jedna bolna vijest. Nemirno Jadransko more ugasilo je život 28-godišnjeg Memsuda Bešlića iz visočkog naselja B. Mahala. Tragedija se dogodila na Velikoj plaži. Sve se odigralo munjevito, iako su spasioci i Hitna pomoć brzo reagovali

Bešlić je važio za uzornog i odgojenog mladića. Radio je kao vozač kamiona u firmi „Transport Hajdarević“ . Ove jeseni je planirao svadbeno vjenčanje, nakon štio se nedavno vjerio sa svojom djevojkom. Nažalost, sudbina se teško poigrala i planovi ovog mladića I njegove izabranice ostali su ne ostvareni. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending