Pratite nas

Razglednice

Zvonimir Nikolić: ZA ODGOJ NEMA ŠKOLE; SARAJLIJA JE TVOJE PONAŠANJE

Published

on

Na današnjem vaktu, biti Sarajlija je veliki kompliment, čast i privilegija. Ne zato što si stanovnik glavnog grada jer Sarajlijom ovim putem ne smatram sve ljude rođene u ovom gradu.

Sarajlija je način života. Isto kao što pojam papak nema veze sa mjestom rođenja, nego načinu života koji je u kontru onom što ja danas kod nas u gradu zovem sarajevski, kontra od onog što ja danas smatram Sarajlijom. u Sarajevu se možeš roditi i biti papak, itekako, kao što možeš biti rodom iz Klokotnice, a veći gospodin od ovog što je odrastao u najstarijim sarajevskim mahalama.

To je stvar kućnog odgoja. Od rođenja, roditelji te uče kucćom odgoju i kulturi ponašanja. Uče te da je red prvi pozdraviti starijeg od sebe, pomoći nani iz mahale ponijeti cekere, pričuvati vrata od avlije ili haustora starijem od sebe, otvoriti vrata kafića ili marketa nekoj djevojci koja uopšte ne mora biti tu sa tobom. Kad persiraš drugu osobu, ne znači da je stavljaš na veći nivo od sebe, nego i od sebe praviš gospodina u nivou te osobe koja je zaslužila tvoje persiranje.

Poštovali smo starije. Nekad smo se takmičili ko će se prije ustati u tramvaju? Ko će pomoći komšinici iznijeti cekere sa pijace? Ko će pomoći starijim da pređu ulicu? Nismo čak ni igrali lopte u ulici od 3-6 da pustimo komšije da se odmore od posla. A takav je i bio kućni red koji nije bio napisan, potpisan, ovjeren i okačen u svakom haustoru kao sada. Tom redu su nas prvenstveno učili roditelji. Tom redu su nas odgajali u školama.

Čuvali smo tramvaje kao da su naši. U 33 godine života u Sarajevu nikad nisam ni inicijal napisao flomasterom u nekom autobusu, a kamo li isjekao sjedište nožem, razvalio vrata ili prebio revizora?

Štitili smo slabije, nas su štitili stariji, poštovali smo komšije, u gradu kad pojedeš čokoladicu nismo omot bacali na ulicu….

Biti Sarajlija nema veze s rodnim listom niti adresom stanovanja. Biti Sarajlija je ono što si ti. Od trenutka kad ujutro otvoriš oči do trenutka naveče kad ih zatvoriš. Sarajlija je tvoje ponašanje, odgoj za koje škole nema. Ili jesi ili nisi. Zato volim sve ljude koji to jesu. Zato volim SARAJEVO!!!” (Naj portal)

Razglednice

Skriveni dragulji Sahare: PRIZORI KAO IZ NAJLJEPŠIH FILMOVA!

Published

on

Zamislite jordanski grad Petru ili slavne američke kanjone – no bez ikakvih tragova ljudi. Samo pustinjski pijesak i ogromne stijene.

Zvuči lijepo, ali bez starih riznica u stijenama Petra malo gubi na impresivnosti, zar ne? No šta kad biste umjesto riznica imali prekrasnu oazu, jezero koje putuje između stijena, a u vodi do koljena hrpe deva koje uživaju u brćkanju? To već zvuči kao idilično mjesto za spoj s prirodom i mirom pustinje. Dobra je vijest da takvo mjesto postoji.

Zabačeno, netaknuto ljudskom rukom, a dostupno onima koji su spremni potegnuti na malo jače putovanje. Nalazi se u jednoj od najslabije posjećenih zemalja svijeta, Čadu. Već smo pisali o jednoj njegovoj čudesnoj oazi života, tako da sad već krojimo impresivan itinerar.

Skriveni dragulj Sahare Guelta d'Archei ime je jednog od poznatih, i rijetkih izvora vode u Sahari. Ta oaza nalazi se u kanjonu Ennedi Plateau, koji je zbog velikog značaja zaštitio UNESCO.

Nekad je to bila važna tačka na kojoj su se zaustavljali trgovci i karavane kako bi napojili svoje deve. Naizgled crna voda duboka oko pola metra mogla bi vas namamiti da potražite osvježenje od pustinjske vrućine, no radije nemojte. Otkrit ćemo vam zašto. I danas ovdje zastanu beduini sa svojim devama, no slavni put kojim su prolazile karavane više nije toliko živ.

Čak ni turista nema mnogo, što je dobro za vas ako ste u potrazi za novim, nedovoljno istraženim i egzotičnim mjestima, prenosi punkufer.hr. Iako posjetitelji i svi budući istraživači rado gledaju nevjerovatne slike gomile deva koje piju vodu podno stijena u pustinji, treba podsjetiti na još neke stanovnike ovog mjesta. Malo ih je, ali ih ima – pustinjskih antilopa i zapadnoafričkih krokodila. Ti krokodili posljednja su skupina svoje vrste koja nam je poznata u Sahari.

Razlikuju se od nilskih krokodila pa nisu u istoj kategoriji – srećom, ovi su manji i manje agresivni. Oni se rado kupaju u toj vodi, gdje usput pronalaze i hranu u obliku riba. Neka vas krokodili ne obeshrabre – malobrojni posjetitelji tog mjesta vraćaju se oduševljeni.

Put kroz pustinjski sjever zemlje je dugačak, ali kažu kako se isplati proći ga još sto puta. Takve scene nećete vidjeti ni u najljepšim filmovima. Moguće je organizirati izlet preko agencije ili uz pratnju vodiča od prijestolnice Čada, N'Djamene. Od oaze je udaljena oko 800 kilometara zračne linije, no na terenu će vam put biti još malo duži. Pripremite se na mogućnost da vaša ekspedicija potraje čak četiri dana samo u jednom smjeru. No zamislite samo što ćete sve putem vidjeti… (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending